مراحل شکایت از وکیل و پیگیری آن【آپدیت1403】
یکی از مشکلاتی که افراد در مراجعه به وکلا با آن رو به رو می شوند، شکایت از وکیل به دلیل کارشکنی وی می باشد. در چنین مواقعی با توجه به پرداخت حق الوکاله های سنگین اغلب افراد به دنبال راهی برای طرح شکایت از وکیل هستند تا بتوانند از ضرر و زیان بیشتر جلوگیری به عمل آورند. آنچه در این مقاله به بررسی آن می پردازیم، ارائه راه کار هایی موثر برای طرح شکایت از وکیل با راهنمایی محمد حاجیلو، بهترین وکیل در تهران است. اگر در این باب سوالی در ذهن دارید با ما همراه باشید.
- چه ضمانت اجراهایی برای فعل وکیل در نظر گرفته میشود؟
- چه مقرراتی بر نحوه عملکرد وکلا حاکم است ؟
- اگر کسی قصد شکایت از وکیل خود را داشته باشد چه مراحلی را باید برای طرح و پیگیری این شکایت طی کند؟
- مجازات وکیل چه خواهد بود؟
شکایت از وکیل
قبل از برخورد با موضوع شکایت از وکیل یادآوری می کنیم که این موضوع بدیهی است که افراد این حق را دارند در مواقعی که دچار ضرر و یا زیان می شوند خود یا وکیل آنها از افراد مسبب این اوامر شکایت کنند که این شکایت می تواند در قالب یک درخواست به دادگاه یا دادسرا تقدیم شود. در همین راستا ممکن است مشکلاتی برای افراد ایجاد شود.
از مهم ترین آنها می توان به این موضوع اشاره کرد که افراد بر این باورند که وکیل آن ها کارها را به خوبی پیگیری نمی کند. یا در رسیدگی به پرونده جدیت کافی ندارد. همچنین در مواردی شاهد آن هستیم که با وجود پرداخت کامل حق الوکاله، آنان از انجام درست وظایف خود سر باز می زنند. در چنین مواقعی است که بحث شکایت از وکیل مطرح می شود.
برای طرح درست شکایت از وکیل بهتر است با مراحلی که پیش رو دارید آشنا باشید. بدانید به کجا برای طرح شکایت مراجعه نمایید و چگونه آن را پیگیری نمایید. با تمامی این موارد در ادامه آشنا می شوید. با ما همراه باشید.
راه های شکایت از وکیل
شکایت از وکیل می تواند از راه های متفاوتی صورت پذیرد. این راه ها عبارت اند از:
- شفاهی: در صورتی که شکایت به صورت شفاهی تنظیم شود، شکایت در صورتمجلس نوشته می شود. سپس به امضای شاکی می رسد. بعد از آن شکایت به دادسرای انتظامی وکلا برای رسیدگی ارسال می گردد.
- کتبی: اگر شکایت به صورت کتبی تنظیم شود در دفتر کانون به منظور رسیدگی، ثبت می گردد.
به منظور مشاوره تخصصی با محمد حاجیلو، با شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری تماس حاصل نمایید: 09121275588 و 02128425688
در نظر بدارید که اگر به دنبال راهی برای طرح شکایت از وکیل به صورت کیفری هستید، بهترین وکیل کیفری در تهران می تواند راهنمای خوبی برای استفاده از حق و حقوقتان به عنوان موکل در برابر وکیل خاطی باشد.
موارد شکایت از وکیل
در چه مواردی می توانیم شکایت از وکیل را طرح نماییم؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم برای طرح شکایت از وکیل باید وی مرتکب تخل شود. از جمله تخلفات مذکور می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- استعفا از پرونده زمانی که شما فرصت کافی برای انتخاب وکیل دیگری نداشته باشید
- افشای اسرار مربوط به پرونده
- عدم حضور در جلسات دادگاه و تضییع حقوق موکل
- تبانی با طرف مقابل در خصوص موضوع پرونده
- عدم ارائه رسید در قبال وجوه و اموال و اسناد دریافتی از موکل
- انجام وکالت بدون تمدید پروانه
- تحصیل وجه یا مال یا سند دیگری زائد بر حق الوکاله قراردادی، یا تعرفه ای
برای مطالعه بیشتر باب دانستنی های حقوقی کلیک کنید: اطلاع از شکایت
مرجع صالح رسیدگی به شکایت از وکیل
در این بخش به این موضوع اشاره می کنیم که در صورت وجود تخلفاتی که به استناد آنها می شود شکایت از وکیل را طرح نمود، باید به کجا مراجعه نماییم. یا اصطلاحا مرجع صالح کجاست؟ در این مورد می توانیم به دو مرجع زیر اشاره نماییم و با توجه به شرایط مرجع صالح برای شکایت از وکیل را برگزینیم:
- اگر وکیل مرتکب جرایم قید شده در قانون وکالت و آیین نامه نحوه استقلال کانون وکلا شود، می توان به شکایت انتظامی در دادسرای انتظامی کانون وکلای دادگستری محل صدور پروانه وکیل، اقدام کرد.
- اگر عمل ارتکابی توسط وکیل به نوعی ارتکاب جرم باشد، مانند خیانت در امانت وکیل نسبت به موکل، می توان به شکایت کیفری در دادسرای عمومی محل وقوع جرم پرداخت. در این شرایط و با احراز اتهام وکیل توسط مرجع رسیدگی کننده و صادر شدن کیفرخواست دادستان می تواند خواهان تعلیق موقت وکیل تا زمان رسیدگی به اتهامات او از دادگاه انتظامی کانون وکلای دادگستری شود. دادگاه انتظامی کانون وکلای دادگستری به بررسی وضعیت وکیل می پردازد. سپس در مورد صادر شدن تعلیق یا عدم تعلیق وی، تصمیم گیری می کند.
رسیدگی به شکایت از وکیل
دانستیم که مرجع صالح برای طرح شکایت از وکیل کدام است. اما بعد از تقدیم دادخواست، روند رسیدگی به چه صورت خواهد بود؟ به طور کلی باید مراحل زیر را برای طرح شکایت از وکیل در نظر بدارید:
- با ورود پرونده به دادسرای انتظامی وکلا، رسیدگی به پرونده آغاز می شود.
- دلایل شاکی و اتهام وکیل مورد رسیدگی قرار می گیرد.
- در صورتیکه اتهام، وارد تشخیص داده شود، کیفرخواست صادر می گردد.
- پس از صدور کیفرخواست پرونده به دادگاه انتظامی وکلا ارسال می شود تا مورد رسیدگی و تعیین تکلیف نهایی قرار گیرد.
- اگر دادسرا دلایل موجود را کافی نداند، قرار منع تعقیب صادر می نماید.
- اگر این قرار از سوی دادسرای انتظامی وکلا صادر شود، ظرف ۱۰ روز از زمان ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه انتظامی وکلا می باشد.
صدور قرار بعد از شکایت از وکیل
بعد از شکایت از وکیل با دو قرار رو به رو می شویم. جلب به دادرسی یا منع تعقیب. این دو فرض از قرار زیر اند:
- در فرض نخست پس از صدور کیفرخواست از سوی دادسرای انتظامی دادگاه انتظامی وکلا رسیدگی به پرونده را آغاز می نماید. دادگاه انتظامی وکلا رو نوشت ادعانامه را به وکیل ابلاغ می کند. سپس این دادگاه در صورتی که نیاز به اخذ توضیح از وکیل باشد، جلسه رسیدگی تشکیل می دهد. در این مرحله پس از اخذ توضیح از وی حکم را صادر می نماید. در غیر این صورت بدون اخذ توضیح از وکیل اقدام به صدور حکم می نماید .
- در فرض دوم نیز با صدور قرار منع تعقیب در دادسرای انتظامی وکلا و اعتراض به آن، پرونده به دادگاه فرستاده می شود. دادگاه انتظامی وکلا اگر قرار منع تعقیب را نادرست تشخیص بدهد و اعتقاد به تخلف وکیل بدارد، خود به موضوع رسیدگی می نمارد. در نتیجه اقدام به صدور حکم شایسته می نماید.
شکایت از وکیل و مجازات وی
در صورت احراز خطای وکیل و به نتیجه رسیدن شکایت از وکیل چه مجازاتی در انتظار اوست؟ با توجه به دلایل احراز خطا و صدور رای، یکی از مجازات های ذیل رابرای وکیل خاطی در نظر می گیریم:
- اخطار کتبی
- توبیخ با درج در پرونده
- توبیخ با درج در روزنامه رسمی ومجله کانون
- تنزل درجه
- ممنوعیت وکالت از سه ماه تا سه سال
- محرومیت دائم از شغل وکالت
اعتراض در شکایت از وکلا چگونه است؟
اگر با توجه به ارائه دلایل کافی رای نهایی در شکایت از وکیل به نفع موکل نبود، وی چگونه می تواند به این رای اعتراض نماید؟ این مورد در مواقعی رخ می دهد که با وجود آنکه دادسرا انتظامی وکلا، قرار منع تعقیب و یا دادگاه انتظامی وکلا، رای بر برائت وکیل از اتهام انتصابی را صادر می کند، شاکی همچنان خود را محق بداند.
در چنین مواقعی زمانی که از دادسرای انتظامی وکلا قرار منع تعقیب صادر شود، شاکی و رئیس کانون وکلا می توانند نسبت به این قرار اعتراض کنند. به عبارت دیگر باید این چنین بگوییم که شاکی و رئیس کانون وکلا در صورت نارضایتی از قرار صادره، باید ظرف ده روز از ابلاغ به دادگاه انتظامی وکلا مراجعه کنند و اعتراض خود ثبت کنند. در این صورت مراحل زیر را در نظر بدارید:
- اگر در شکایت از وکیل دادگاه قرار منع تعقیب را درست تشخیص ندهد، راسا وارد مرحله رسیدگی به پرونده و صدور رای می شود.
- در صورتی که دادگاه وارد مرحله رسیدگی شود و رای صادر نماید، می توان از رای این دادگاه ظرف مدت 10 روز در دادگاه عالی انتظامی قضات تقاضای تجدید نظر کرد.
البته نکته قابل تامل آن است که این حق در شکایت از وکیل صرفا برای شاکی به رسمیت شناخته می شود. این بدان معناست که وکیل یا رئیس کانون وکلا تنها در موارد محدودی می توانند تقاضای تجدید نظر کنند.