جرم پولشویی و بررسی مجازات قانونی آن
جرم چولشویی در ذهن شما چگونه تعریف می شود؟ معمولا افراد عادی در جامعه جرم پولشویی را همان جرایم اقتصادی می دانند. اما در حقیقت این دو جرم با یکدیگر متفاوت و دارای قوانین و مجازات های خاص خود هستند. در این مقاله برای ارتقا اطلاعتان با ما همراه باشید تا آنچه لازم است در ارتباط با جرم پولشویی بدانید را، قدم به قدم با راهنمایی بهترین وکیل در تهران که دارای تخصص کافی در این زمینه است، ارائه دهیم.
در حقیقت جرم پولشویی یکی از جرایم فرعی است. بدین معنا که از آن برای انجام جرم بزرگتری استفاده می شود. یا به عبارت بهتر برای ارتکاب جرایم دیگر و سرپوش نهادن بر دیگر جرایم مورد استفاده واقع می شود. به همین دلیل مبارزه با این جرم و ایجاد استاندرادهای لازم برای مبارزه با این جرم از مهمترین دغدغدههای نهادهای مالی است.
جهت مطالعه در باب امور کیفری دیگر کلیک کنید: شکایت از کلاهبرداری اینترنتی
جرم پولشویی
ماهیت جرم پولشویی موردی است که در همین ابتدا بررسی می کنیم. در خلال این جرم، پول و مالی که به واسطه یک عمل غیر قانونی به دست آمده است با فریب دادن ماموران قانونی مشروع جلوه داده می شود. از طرفی افرادی که این پول و مال را به دست آورده اند اینگونه تظاهر می کنند که آن مال مشروع بوده است. البته همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، جرم پولشویی یکی از انواع جرایم اقتصادی است. بهترین وکیل جرایم اقتصادی در تهران به عنوان نمونه به موارد زیر اشاره می کند:
- اخلال در نظام اقتصادی
- کلاهبرداری
- اختلاس
جرم پولشویی در قانون
اما قانون در مورد جرم پولشویی چه می گوید؟ باید بدانید که برای این مورد، قانونی نیز تحت عنوان قانون مبارزه با پولشویی تصویب شده است. مهمترین ماده در این قانون ماده 2 می باشد. این ماده این جرم را به سه صورت تعریف می کند. این سه صورت عبارت اند از:
- اولین حالت: تحصيل، تملك، نگهداري يا استفاده از عوايد حاصل از فعاليت هاي غيرقانوني با علم به اين كه به طور مستقيم يا غيرمستقيم در نتيجه ارتكاب جرم پولشویی به دست آمده است.
- دومین حالت: تبديل، مبادله يا انتقال عوايدي به منظور پنهان كردن منشأ غيرقانوني آن. البته با علم به اين كه به طور مستقيم يا غيرمستقيم ناشي از ارتكاب جرم می باشد. يا كمك به مرتكب می کند. به نحوي كه وي مشمول آثار و تبعات قانوني ارتكاب آن جرم نگردد.
- سومین حالت: اخفاء يا پنهان يا كتمان ماهيت واقعي، منشأ، منبع، محل، نقل و انتقال، جابه جايي يا مالكيت عوايدي كه به طور مستقيم يا غيرمستقيم در نتيجه جرم تحصيل شده باشد.
جهت مشاوره تخصصی با محمد حاجیلو، وکیل متخصص در امور کیفری از جمله جرم پولشویی با شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری تماس حاصل نمایید: 09121275588 و 02128425688
یکی دیگر از موضوعاتی که با این جرم در ارتباط است، امور مربوط به کلاهبرداری است. در نظر بدارید پیشنهاد ما به شما این است که قبل از هر اقدام و تصمیمی از مشاوره تخصصی با بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران غافل نمانید.
ارکان و شرایط جرم پولشویی
پیشتر در توضیح قانونی جرم پولشویی به نوعی به شرایط و ارکان آن نیز اشاره کردیم. به عبارت دیگر باید بگوییم که این جرم همان شرایطی را لازم دارد که در توضیح، از آن یاد می کنیم. علاوه بر آنچه در تعریف پولشویی بیان گردید، تحقق هریک از اعمال مقرره در بندهای سه گانه ماده 9 قانون مربوط به این موضوع، در کنار احراز و اثبات سوء نیت مجرمانه مرتکب شرط لازم و ضروری جهت تحقق پولشویی و تحمیل مجازات به مرتکب است:
- تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از ارتکاب جرائم
- تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهان یا کتمان منشا مجرمانه آن
- پنهان یا کتمان منشا، منبع، محل، نقل و انتقال، جا به جایی یا مالکیت عوایدی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم درنتیجه جرم تحصیل می شود.
بهترین وکیل ملکی در تهران اذعان می دارد بسیاری از افراد هدف اختفا این جرم به معاملات ملکی روی می آورند.
انواع جرم پولشویی
حال که با ماهیت جرم پولشویی و شرایط و ارکان تحصقق آن آشنا شدیم، نوبت به آن رسیده تا انواع این جرم را بشناسیم. مهمترین انواع این جرم عبارت اند از:
- بانکی
- ارز دیجیتال
- الکترونیکی
در ادامه به هرکدام از انواع جرم پولشویی به صورت جداگانه و مجزا می پردازیم تا با هر کدام آشنا شوید و ماهیت هریک را بشناسید.
جرم پولشویی بانکی
بهترین وکیل بانکی در تهران در تعریف این نوع از جرم پولشویی عنوان می دارد که بانک به عنوان مهمترین دستگاه نقل و انتقال پول در دنیا از ابزار مهم پولشویی در دنیاست.
در واقع در پولشویی به صورت بانکی، مجرم با استفاده از تکنیکهای مختلف سعی در جابجایی پول در بین حسابهای بانکی دارد به نحوی که منشا پول گم شده و ظاهر آن قانونی جلوه کند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی این قبیل کلاهبرداری و پولشویی بسیار شایع شده است.
جرم پولشویی با ارز دیجیتال
قطعا تا به حال تبادلات ارز دیجیتال به گوشتان خورده است. ارزهای دیجیتال در حال حاضر در دنیا بسیار رواج پیدا کردهاند. بسیاری از افراد با استفاده از ارزهای دیجیتال به امرار معاش می پردازند و این تبادلات را منشا اصلی درآمد خود قرار می دهند.
مهمترین عامل استفاده از چنین ابزاری ناشناخته ماندن منشا پول و مخفی ماندن تراکنشهای اتجام گرفته است. به همین سبب این ابزار میتواند برای انجام و ارتکاب جرم پولشویی بسیار مهم باشد.
جرم پولشویی الکترونیک
اما در این بین جرم پولشویی الکترونیک که از آن به عنوان یکی از مهمترین این جرایم یاد کردیم یعنی چه؟ در پاسخ باید بگوییم که در فضای الکترونیک، به دلیل وجود ابزارهای مختلف مانند صفحات انلاین پرداخت و نقل و انتقالات مختلف، فضای مناسبی جهت پولشویی وجود دارد. در نتیجه که افراد می توانند از این ابزار در جهت ارتکاب این جرم استفاده کنند. لازم به ذکر است که حراج های انلاین و سایت های قمار نیز از همین ابزار ها می باشند.
مرجع صالح رسیدگی به جرم پولشویی
برای اقامه دعاوی، طرح شکایات و رسیدگی به موضوعات مرتبط با جرم پولشویی کدام مرجع صالح است؟ باید سه حالت کلی زیر را در نظر بدارید:
- دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم صلاحیت اولیه جهت ورود به شکایت را دارد.
- در صورت صدور قرار منع تعقیب به نفع متهم یا صدور کیفر خواست علیه متهم دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی مجدد به موضوع را خواهد داشت.
- اما آنچه مهم است، این می باشد که درفرض صدور کیفر خواست و متعاقبا صدور رای بدوی له یا علیه متهم، رای صادره از سوی هریک از محکوم علیهم قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظراستان می باشد.
مجازات جرم پولشویی
در این بخش به مجازات هایی اشاره می کنیم که قاون برای مرتکبین جرم پولشویی در نظر دارد. آنچه لازم است بدانید این است که مجازات های مربوط به این جرم را در دو نوع بررسی می کنیم:
- مجازات برای شخص حقیقی
- مجازات برای شخص حقوقی
در ادامه هر کدام از مجازات ها را به صورت جداگانه و مجزا بررسی می کنیم. تا بدانید اگر مرتکب این جرم، شخص حقیقی باشد، مجازات وی چه تفاوتی با مجازات شخص حقوقی خواهد داشت.
مجازات جرم پولشویی برای اشخاص حقیقی
اولین نوع مجازاتی که برای جرم پولشویی بررسی می کنیم، مجازات های مربوط به اشخاص حقیقی است. این مجازات ها در ماده 9 قانون مبارزه با پولشویی از قرار زیر است:
مرتكبين این جرم علاوه بر استرداد درآمد و عوايد حاصل از ارتكاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل، اگر موجود نباشد، مثل يا قيمت آن، به جزاي نقدي به ميزان يك چهارم عوايد حاصل از جرم محكوم مي شوند. كه بايد به حساب درآمد عمومي نزد بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران واريز گردد.
بهترین وکیل کیفری در تهران خاطر نشان می شود که این مجازات ها تنها برای کسانی اعمال می گردد که فقط مرتکب جرم پولشویی شوند. این بدان معناست که کسانی که اعمالی مانند کلاهبرداری را انجام دهند، علاوه بر مجازات پولشویی به مجازات کلاهبرداری هم محکوم خواهند شد.
از طرفی، در تبصره این ماده می خوانیم در صورتی که عوایدی از جرم به دست بیآید و به مال دیگری تبدیل شود، همان مال مصادره می شود.
مجازات جرم پولشویی برای اشخاص حقوقی
مجازات هایی که در این قسمت می خوانیم، مجازات هایی هستند که قانون برای اشخاص حقوقی در جرم پولشویی در نظر دارد. این مجازات ها به شرح زیر اند:
- انتشارحکم به وسیله رسانه ها
- مصادره کل اموال
- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی به طور دائم یا حداکثر برای مدت پنج سال
- ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه به طور دائم یا حداکثربرای مدت پنج سال
- ممنوعیت از اصدار برخی ازاسناد تجاری حداکثربرای مدت پنج سال
- انحلال شخص حقوقی
- جزای نقدی
جرایم مرتبط با جرم پولشویی
در این بخش به منظور سخن پایانی در بحث جرم پولشویی می خواهیم به جرایمی اشاره کنیم که با این موضوع در ارتباط اند. در این مقاله در مواردی اشاره کردیم که این جرم می تواند به نوعی جرایم اقتصادی باشد. یا مرتکب می تواند در خلال آن مرتکب کلاهبرداری گردد. اما جرایمی دیگر که می توانند در ارتباط تنگاتنگ با پولشویی باشند عبارت اند از:
- خیانت درامانت
- سرقت
- ارتشا
- جعل و استفاده از سند مجعول
- تحصیل مال از طریق نامشروع
- قاچاق کالا و ارز
- قاچاق موارد مخدر و مشروبات الکی