تماس با ما

جرم توهین به افراد عادی و حقوقی و مجازات آن

جرم توهین

بر هیچ کس پوشیده نیست که احترام به آبروی اشخاص در کشور ما، مورد توجه قانون گذار می باشد. نقض این موضوع در قالب جرم توهین عنوان می شود و برای این جرم مجازات هایی نیز در نظر می گیریم. به عبارتی این مجازات ها برای پیشگیری از وقوع این جرم و کاهش فحاشی، در اغلب کشورها مجازات بسیار سختگیرانه ای به همراه دارد. در این مقاله به منظور بررسی بیشتر این جرم و مجازات های مربوط به آن همراه ما باشید.

جرم توهین مانند تمامی جرایم، برای احقاق باید دارای شرایطی خاص باشد. برخی از شرایط مهم برای تحقق این جم عبارت اند از:

  • موهن بودن رفتار: صرفا خشونت در کلام توهین به حساب نمی آید. به عبارت دیگر، عرف باید این رفتار را توهین آمیز تلقی کند.
  • وجود مخاطب معین: توهین به خود و توهین به یک گروه کلی جرم نمی باشد.
  • شخص حقیقی بودن مخاطب: چون در قانون برای جرم توهین از کلمه افراد استفاده می شود، پس حتما باید شخص حقیقی باشد، تا دربردارنده مجازات توهین برای فاعل باشد.
  • حیات مخاطب: از آن جایی که واژه افراد در متن قانون آورده شده است، بنابراین دلالت بر زنده بودن مخاطب توهین دارد. توهین به مردگان فقط در صورتی توهین به حساب می آید که توهین به بازماندگان تلقی شود. این امر موجب صدور حکم به تحمل مجازات برای مرتکب خواهد شد.
  • حضوری یا علنی بودن جرم توهین : وجود یکی از دو شرط حضوری یا علنی بودن توهین برای تحقق این جرم لازم و کافی است.
  • صریح باشد: الفاظ و یا حرکاتی که موجب توهین شده است باید صریح باشد، و به عبارتی تفسیر بردار نباشد.

جرم توهین

 بهترین وکیل در تهران اذعان می دارد که تعریف قانونی جرم توهین از تعریف عرفی آن متفاوت نیست. با توجه به مواد قانونی این جرم را این گونه تعریف می کنیم: نسبت دادن یک امر وهن آور به شخص به نحوی که عرفا به خفیف شدن و کسر شان وی منتهی گردد.

جرم توهین نیز مانند بقیه جرایم دارای عناصری از قرار زیر است:

  • مادی
  • معنوی
  • قانونی

در ادامه به بررسی عناصر جرم توهین می پردازیم. در تعریف این جرم این نکته را مد نظر بدارید که شباهت هایی با جرم قذف دارد. حال آنکه جرم قذف مبنی بر تهمت انجام دادن زنا و یا لواط است و عنوان جداگانه و مجازات خاص خود را دارد .

در صورت نیاز به مطالعه در باب جرایم دیگر کلیک کنید: جرم پولشویی

انواع جرم توهین

جرم توهین دارای انواع مختلفی می باشد. این انواع عبارت اند از:

  • توهین به نظامات دولتی به گفته بهترین وکیل بانکی در تهران یکی از رایج ترینهاست که در بانک ها مشاهده می شود.
  • توهین به رهبری
  • قذف
  • توهین به افراد عادی و غیره.

هرکدام از انواعی که در بالا به آن اشاره کردیم، احکام و مجازات های مخصوص به خودشان را دارند. برخی قابل تخفیف و تعویق و تعلیق هستند. برخی دیگر در زمره حدود الهی قرار می گیرند و قابلیت تخفیف ندارند. به دلیل حساسیت این نوع موضوعات بهتر اسن برای پیگیری پرونده های جرم توهین از وکیل متخصص راهنمایی بخواهید و با اهدای وکالت به وی، پیگیری موضوع را به وی بسپارید. جهت مطالعه بیشتر در باب اهدای وکالت به وکیل کلیک کنید: قرارداد الکترونیک وکالت

عناصر جرم توهین

پیشتر به این موضوع اشاره کردیم که جرم توهین نیز مانند سایر جرایم دارای عناصری است که در صورت وجود آنها این جرم تحقق و معنا پیدا می کند. در این بخش این عناصر را بررسی می کنیم.

  • قانونی: این عنصر، در مواد 608 ، 609 قانون مجازات اسلامی مورد تصریح قانون گذار قرار می گیرد. با این توضیح که ماده 608 مربوط به توهین عادی یعنی توهین به افراد عادی می باشد. ماده 609 مرتبط با توهین مشدد یعنی توهین به اشخاص حقوقی می باشد.
  • مادی: این عنصر از طریق هرگونه رفتار مجرمانه اعم از انجام فعل یا ترک فعل که اهانت آمیز است، محقق می گردد.
  • روانی یا معنوی: این عنصر همان فعل و انفعلات ذهنی می باشد، که پیش از ارتکاب جرم توهین یا در زمان انجام آن، مرتکب جرم را به سوی ارتکاب آن سوق می دهد.

پیشنهاد سایت حقوقی محمد حاجیلو، به منظور مطالعه بیشتر: روش های تفسیر قانون

مجازات جرم توهین

وکیلی که در حوزه امور مربوط به جرم توهین فعالیت می کند، بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانهاست که از تجربه کافی در پرونده های مشابه برخوردار است. در صورت مواجهه با پرونده های مرتبط می توانید از مشاوره تخصصی با محمد حاجیلو، وکیل پایه یک دادگستری در تهران، متخصص در امورکیفری، بهره مند گردید.

جهت رزرو مشاوره از شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایید: 09121275588 و 0218425688


مجازات جرم توهین

مجازات جرم توهین در قانون حاکم بر ایران به دو دسته از قرار زیر تقسیم می شود:

  • ساده
  • مشدد

پیشتر به این موضوع اشاره کردیم که دو ماده جداگانه 608 و 609 به هر یک از این انواع توهین اختصاص می یابد. در ادامه به هر کدام از این مجازات ها به صورت جداگانه می پردازیم.

البته در بحث مجازات جرم توهین این نکته بسیار حائز اهمیت است که این جرم، از جرایم قابل گذشت است. این بدان معناست که با شکایت شاکی یا متضرر از جرم آغاز می شود. شاکی می تواند مرتکب را ببخشد. به عبارتی گذشت شاکی خصوصی باعث می شود پرونده در هر مرحله ای که از رسیدگی قرار دارد متوقف شود.

مجازات جرم توهین ساده

جرم توهین ساده همان توهین به افراد عادی و فاقد سمت است. مجازات این نوع از توهین، در ماده 608 قانون مجازات اسلامی ذکر می گردد. این ماده قانونی در این باب اذعان می دارد:”توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود .”

از مواردی که جرم توهین به افراد عادی تحقق می یابد می توان به مشکلات بین ارباب رجوع و کارمندان در ادارات دولتی اشاره کرد. پیش می آید که افراد در مراجعه به نهاد ها و ادارات با این مشکل مواجه می شوند و به دنبال راهی برای پیگیری و اعمال قانون در این مورد اند. جهت مطالعه بیشتر کلیک کنید: شکایت از کارمندان خاطی

مجازات جرم توهین مشدد

جرم توهین مشدد همان توهین به اشخاص حقوقی یا توهین به برخی مقامات دارای سمت استو مجازات این نوع از توهین در ماده 609 قانون مجازات اسلامی ذکر می گردد. این ماده قانونی در این باب اذعان می دارد:” هركس با توجه به سمت، به يكي از روسای سه قوه يا معاونان رئيس جمهور يا وزرا يا يكي از نمايندگان مجلس شورای اسلامی يا نمايندگان مجلس خبرگان يا اعضای شورای نگهبان يا قضات يا اعضای ديوان محاسبات يا كاركنان وزارتخانه ها و موسسات و شركتهای دولتی و شهرداريها، در حال انجام وظيفه يا به سبب آن توهين نمايد، به سه تا شش ماه حبس و يا تا 74 ضربه شلاق و يا پنجاه هزار تا يك ميليون ريال جزای نقدی محكوم مي شود .”

مجازات جرم توهین به افراد حقوقی و دولتی را با توجه به آنکه مرجع این توهین چه کسی است، به صورت زیر عنوان می داریم:

  • رهبری: 6 ماه تا 2 سال حبس و غیرقابل گذشت. ماده 514 قانون مجازات اسلامی
  • مقامات دولتی حین انجام وظیفه و با توجه به سمت آنها: 3 تا 6 ماه حبس یا مجازات توهین ساده. ماده 609 قانون مجازات اسلامی
  • مقامات سیاسی خارجی:اگر علنی باشد، در آن کشور واقع شود و طرف شکایت کند از 1 تا 3 ماه حبس به دنبال دارد. ماده 517 قانون مجازات اسلامی.
  • مقدسات و انبیاء و ائمه و حضرت فاطمه: از 1 تا 5 سال حبس. ماده 513 قانون مجازات اسلامی
  • سب النبی: اعدام
admin

نظرات بسته شده است.

تماس باما