طبقات ارث بررسی کامل و جامع به ساده ترین زبان
قطعا در جریان انحار وراثت با اهمیت طبقات ارث مواجه شده اید. این موضوع برای تقسیم ترکه متوفی اهمیت زیادی دارد تا بتوان با استناد به طبقات ارث اقدام به احقاق حقوق وراث نمود. از این رو در این مقاله قصد آن را داریم تا شما را با این موضوع آشنا سازیم تا قبل از هر اقدامی آگاهی های لازم را کسب نمایید. با ما همراه باشید.
در همین ابتدا قبل از ورود به بحث طبقات ارث بهترین وکیل در تهران و شهرستان ها که در این زمینه تخصص دارد، به این موضوع اشاره می کند که علاوه بر طبقات ارث، برای تقسیم ترکه متوفی باید شرایط زیر را برای وراث در نظر بدارید:
- وارث باید در زمان مرگ عزیز خود زنده باشد
- ورثه قتل عمد متوفی خود را مرتکب نشود
- ورثه شخص متوفی مسلمان هم باید پیرو دین اسلام باشند
طبقات ارث
بهترین وکیل انحصار وراثت در تهران در پاسخ به این سوال مهم که اساسا طبقات ارث در قانون ایران و ساید دول به چه معناست، اذعان می دارد که این طبقات از آن جهت به وجود می آید تا مراجع قضایی در تقسیم ترکه متوفی جوانب اولیت را رعایت کنند. بدانند که بر اساس طبقات ارث چه کسی باید چه سهمی از ترکه مذکور را به ارث ببرد. یا در صورت های دیگر بتواند بین وراث اولیت قائل باشد. وی علاوه بر استناد به طبقات ارث از مدارکی از قرار زیر یاد می کند:
- گواهی فوت متوفی
- استشهادیه محضری
- شناسنامه متوفی
- عقدنامه یا رونوشت
- شناسنامه وراث
- احیاناً وصیت نامه رسمی شخص فوت شده
- گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی برای متوفیان قبل از سال ۹۵ که تاکنون اقدامی نکرده اند.
در ادامه موضوعات مرتبط با طبقات ارث در تقسیم ترکه موتوفی را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم. با ما همراه باشید.
در صورت تمایل به مطالعه بیشتر در باب امور انحصار وراثت کلیک کنید: مهر و موم ترکه
در صورت نیاز به مشاوره فوری با محمد حاجیلو، وکیل متخصص در امور انحصار وراثت و طبقات ارث می توانید در اسرع وقت با شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری تماس حاصل نمایید و در اولین فرصت به همراه مدارک خود در آدرس مورد نظر حضور به هم رسانید: 09121275588 و 02128425688
گوش به زنگ باشید و در نظر بدارید امور مربوط به انحصار وراثت از قبیل تقسیم ترکه یا دعاوی مربوط به طبقات ارث اموری حقوقی اند. اما در این دفتر علاوه بر وکلای حقوقی امکان بهره مندی از بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها نیز برای شما فراهم است. بهتر است امور تخصصی را به افراد متخصص در همان حوزه بسپارید.
تقسیم بندی و انواع طبقات ارث
بر طبق قانون مدنی موجبات ارث دو طیف از بستگان هستند که به صورت کلی شامل بستگان نسبی یا خونی و بستگان سببی که ناشی از عقد ازدواج است، را شامل می شود. در یک تقسیم بندی کلی می توانیم به موارد زیر به عنوان انواع طبقات ارث اشاره کنیم:
- اول : پدر و مادر و فرزندان و نوه های متوفی هستند
- دوم : پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها و برادر و خواهر متوفی هستند.
- سوم : دایی و خاله ها و عمو و عمه متوفی را شامل می شود.
در ادامه هر کدام از این سه دسته در طبقات ارث را به صورت جداگانه و مجزا مورد بررسی قرار می دهیم. تا با افرادی که در هر دسته قرار می گیرند بیشتر آشنا شوید.
طبقه اول ارث
در قسمت قبل به صورت اجمالی گفتیم که اولین دسته در انواع طبقات ارث شامل پدر و مادر و فرزندان میت، می شود. این دسته به صورت زیر درجه بندی می شود:
- پدر و مادر و اولاد، درجه اول
- اولادِ اولاد (نوه)، درجه دوم
- اولادِ اولادِ اولاد (نبیره) درجه سوم
اما این مورد از طبقات ارث با تحقق شرایط زیر می توان استفاده نمود:
- پدر و مادر و یا یکی از آنها بدون اولاد میت
- اولاد بدون پدر و مادر
- پدر و مادر با اولاد میت
- اولادِ اولاد
- زوج یا زوجه نیز با پدر و مادر یا اولاد در ارث شریک هستند.
طبقه دوم ارث
پدربزرگ و مادربزرگ و خواهر و برادر و خواهرزادگان و برادرزادگان میت، در طبقه دوم انواع طبقات ارث قرار دارند. همچنین از نظر درجه بندی این دسته باید موارد زیر را در نظر بدارید:
- پدرِپدر، پدرِمادر، مادرِمادر، مادرِپدر و برادر و خواهر میت، درجه اول
- پدرِجد، مادرِجد، پدرِجده، مادرِجده، خواهرزادگان و برادرزادگان میت، درجه دوم
طبقه سوم ارث
آخرین مورد در طبقات ارث سومین دسته آن است. باید بدانید که عموها، عمهها، داییها و خالهها و فرزندان آنان در طبقه سوم ارث قرار دارند. در این بین درجات در این دسته از قرار زیر است:
- عموها، عمهها، داییها و خالهها، درجه اول
- اولاد آنان، درجه دوم
در این دسته از طبقات ارث سهم ورات متوفی در شرایط زیر قابل بررسی و تحقق می باشد:
- وارثان فقط عموها و عمهها باشند و همه از یک جهت مثلا همه پدر و مادری یا همه پدری یا مادری
- وارثان فقط عموها و عمهها باشند اما از جهتهای مختلف
- وراث فقط داییها و خالهها باشند
- وارثان فقط عموها و داییها باشند
- زوج یا زوجه میت با وارثان طبقه سوم
- عمو و عمه و دایی و خاله پدر یا مادر
تقسیم ارث مطابق طبقات ارث
تقسیم ارث با توجه به طبقات ارث در چه صورتی تحثث می یابد؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که در تمامی حالات این طبقات مطرح اند. اما برای درک بهتر باید به دو مورد کل در جریان تقسیم ترکه اشاره کنیم. این دو جریان عبارت اند از:
- توافق ورثه در تقسیم اموال: در این صورت تقسیم نامه ای به شکل عادی یا رسمی میان ورثه منعقد می شود. که طی آن سهم هر یک از ورثه مشخص می گردد.
- عدم توافق ورثه در تقسیم اموال: در این صورت تقاضای تقسیم ارث از سوی هر یک از ورثه طبق ماده300 قانون امور حسبی، توسط دادگاه صورت می پذیرد. به عنوان مثال بهترین وکیل ملکی در تهران به این مورد اشاره می کند، هنگامی که امور ملکی که با انحصار وراثت ادغام می شود، بسیار شاهد این نوع دعاوی از طرف وراث هستیم.
کاربرد طبقات ارث در تقسیم ارث
در این قسمت کاربردهای طبقات ارث را در حالات متفاوت بررسی می کنیم. این کاربرد ها با توجه به شرایط موجود، به شرح زیر است:
- تقسیم ارث طلای مادر با طبقات ارث: باور اشتباهی بین مردم وجود دارد که طلا های مادر بعد از فوت به دخترانش می رسد. یا به عبارتی پسران حقی از طلا ها ندارند. طبق قانون این طلاها باید بین دختران و پسران متوفی مثل سایر اموال تقسیم شود.
- شرایط ارث بردن جنین: جنین تا زمانی که زنده متولد نشود ارث نمی برد. شرط ارثیه بری حیات است.
- سهم الارث زن از شوهر: یک زن در صورت داشتن فرزند از شوهرش، یک هشتم ارث می برد. در غیر اینصورت یک چهارم.
- بی وارث: پس از گذشت 10 سال از اتمام تحریر ترکه و پیدا نشدن وارث قانونی برای شخص، اموال او به حساب خزانه دولت واریز می شود.
- تقسیم ارث بین دختر و پسر: طبق ماده 907 قانون مدنی، در صورتی که متوفی یک فرزند دختر یا پسر داشته باشد، تمام اموال متوفی به وی تعلق می گیرد. اما اگر متوفی فرزندان متعددی از پسر یا دختر داشته باشد، در صورتی که تمام وارثین پسر یا دختر باشند، ارث به میزان مساوی بین آنها قابل تقسیم است. در صورتیکه دختر و پسر تعداد متفاوت باشند، سهم پسر دوبرابر سهم دختر است.
نحوه تقسیم ارث مطابق طبقات ارث
در این بخش با توجه به آن که با معنا و مفهوم طبقات ارث، انواع این طبقات و کاربرد آن آشنا شدی، به عنوان سخن پایانی، بر آنیم تا به عنوان سخن پایانی و جمع بندی، نحوه تقسیم ارث را با توجه به طبقات ارث بیان کنیم.
در باب تقسیم ارث با استفاده از طبقات ارث باید بگوییم که نحوه تقسیم ارث با رعایت “الاقرب فی اقرب” است. به این معنا که اگر طبقه اول متوفی موجود باشد به طبقه دوم چیزی از ارث نمی رسد. یا اگر طبقه دومی باشد به طبقه سوم ارث نمی رسد. البته این نکته را در نظر بدارید که در داخل خود طبقات هم درجه بندی وجود دارد. به همین جهت وجود درجه اول درجه دوم را و وجود درجه دوم، درجه سوم را از ارث محروم می کند.