حضانت فرزند نامشروع با کیست؟
حضانت در معنای عام، به معنای نگهداری از فرزندان و مراقبت جسمی و عاطفی از آنان می باشد. به لحاظ حقوقی نیز، حضانت حقی برای والدین است که علاوه بر آن، تکلیف آنان محسوب می شود. اما لازم است بدانید که در قانون مدنی، حضانت فرزندان تعریف نمی شود. یکی از موارد که در باره آن سوالات زیادی از سمت کاربران مطرح است، حضانت فرزند نامشروع است که در این مقاله به آن می پردازیم.
بهترین وکیل در تهران در باب حضانت فرزند نامشروع و مشروع اذعان می دارد که به موجب قانون مدنی، حضانت فرزند نامشروع و مشروع ، هم جزو حقوق والدین محسوب می شود و هم جزو وظایف ایشان است. به بیانی دیگر نمی توان والدین را از حق حضانت فرزند خود محروم کرد. در مقابل، والدین هم حق ندارند از به عهده گرفتن حضانت فرزند خویش امتناع ورزند. در این مورد دو نکته زیر حائز اهمیت اند:
- در حالی که یکی از والدین از دنیا برود، حضانت بر عهده دیگری که زنده است، می باشد.
- در صورت طلاق والدین از یکدیگر، حضانت فرزندان از جمله پسر و دختر تا سن هفت سالگی بر عهده مادر و بعد از آن تا سن بلوغ بر عهده پدر می باشد.
فرزند نامشروع
پیش از ورود به بحث حضانت فرزند نامشروع ابتدا بهتر است با مفهوم فرزند نامشروع در عرف و قانون ایران آشنا شویم. فرزندی که از طریق زنا و رابطه نامشروع و در خارج از قالب ازدواج به دنیا می آیند، ولد زنا یا فرزند نامشروع نام دارد. قانونگذار بر اساس ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلامی، رابطه نامشروع میان زن و مرد را به صورت زیر تعریف می کند:
“هنگامی که زن و مردی که با یکدیگر رابطه زوجیت ندارند، دست به عمل نامشروعی از قبیل کارهایی نظیر بوسیدن (تقبیل) و هم بستری (مضاجعه) و یا عملی که نفی کننده عفت طرفین باشد بزنند، طبق قانون جمهوری اسلامی به شلاق تا ۹۹ ضربه محکوم خواهند شد. اگر این رابطه نامشروع با اکراه همراه باشد، تنها فرد اکراه کننده تعزیر میشود.” لازم به ذکر است بررسی حضانت فرزند نامشروع حاصل از این رابطه هدف ما در این مقاله است. با ما همراه باشید.
رابطه نامشروع، یکی از موضوعات مهم حقوق کیفری است که بهترین وکیل کیفری در تهران با توجه به آگاهی از روند رسیدگی به آن می تواند راهنمای شما باشد. در صورت مواجهه با موضوعات مشابه از بهره مندی از مشاوره تخصصی با وی غافل نمانید.
حضانت فرزند نامشروع
بهترین وکیل رابطه نامشروع در تهران اذعان می دارد که بر اساس ماده 1167 قانون مدنی، طفل متولد از زنا به زناکار منتسب نمی شود. این بدان معناست که فرزند نامشروع از حقوق قانونی فرزندان مشروع بهره مند نمی شود.
اما در طول سال های اخیر، دیوان عالی کشور یک رای وحدت رویه در باب حضانت فرزند نامشروع و آثار قانونی آن صادر کرده است که بر اساس آن ، مسئله حضانت فرزند نامشروع تعیین تکلیف می شود. بر اساس این رای وحدت رویه که مثل قانون لازم الاجراست، موارد زیر اهمیت ویژه ای دارند:
- بین طفل مشروع و طفل نامشروع از جهت حقوق و تکالیف، اصولا تفاوتی وجود ندارد.
- رابطه توارث میان فرزند نامشروع با والدینش منتفی است.
بنابراین، پدر و مادر حق و تکلیف حضانت فرزند نامشروع خود دارند. به علاوه این که باید نفقه فرزند نامشروع را نیز به وی بپردازند و برای او شناسنامه بگیرند. در ادامه هر کدام از موضوعات ارث و نفقه را در این باب به صورت جداگانه بررسی می کنیم.
حضانت فرزند موضوعی است که در بحث طلاق زوجین مطرح میگردد. این موضوع در حورزه تخصص بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران جای دارد.
جهت رزرو مشاوره تخصصی با محمد حاجیلو، از شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایید: 09121275588 و 02128425688
در صورت تمایل به مطالعه بیشتر در باب امور خانواده و طلاق کلیک کنید: قسط بندی مهریه
نفقه در حضانت فرزند نامشروع
نفقه از آن گروه وظایفی است که بر عهده پدر هر فرزندی می باشد. باید بدانید نفقه فرزند در حضانت فرزند نامشروع نیز از این قانون مستثنی نیست.
البته لازم به ذکر است که طبق قانون و عرف، مادر در چنین شرایطی هیچ وظیفه ای در قبال فرزندش در خصوص پرداخت نفقه ندارد. در این بین باید بگوییم که حتی اگر پدر کودک نیز توانایی نیازهای اولیه زندگی کودک را نداشته باشد انجام این وظیفه بر عهده جد پدری فرزند نامشروع می باشد. به عبارتی جد پدی در مقام حضانت فرزند نامشروع وظیفه پرداخت نفقه را بر عهده دارد.
ارث درحضانت فرزند نامشروع
موضوع ارث، از موضوعات مهم و پر سوال در بحث حضانت فرزند نامروع است. در این مورد باید بگوییم که از جمله تفاوت های مهم میان حقوق فرزند نامشروع و مشروع، رابطه توارث او است.
به این دلیل که رابطه نسبی شرعی میان والدین کودک نامشروع با خود وی وجود ندارد، هیچگونه رابطه توارثی نیز میان آنها برقرار نمی باشد. به همین دلیل است که در بحث حضانت فرزند نامشروع همواره به این موضوع اشاره می کنیم که نه فرزند نامشروع از والدین خود ارث می برد و نه آن ها از فرزندان خود که حاصل رابطه نامشروعند ارث می برند.
ضمانت اجرای حضانت فرزند نامشروع
به عنوان سخن پایانی در این بخش به این سوال پاسخ می دهیم که اگر والدین از حضانت فرزند نامشروع خود سر باز زنند، چه ضمانت اجرایی وجود دارد؟ از همراهی شما سپاسگزاریم.
در پاسخ باید بگوییم که بر طبق ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی هیچ کدام از والدین حق اجتناب و سرپیچی از وظیفه نگهداری کودک در مدت زمان عهده دار بودن حضانت او را نخواهند داشت.
به عنوان ضمانت اجرایی حضانت فرزند نامشروع باید بگوییم، در شرایطی که یکی از والدین، زانی و یا زانیه، در مقابل انجام تکلیف خود قصور کند و از این عمل خودداری نماید، حاکم با در نظر گرفتن درخواست یکی از موارد زیر، حق حضانت کودک متولد شده از رابطه نامشروع را به هریک از والدین عرفی که حضانت کودک بر ذمه ایشان می باشد، الزامی می کند:
- تقاضای قیم
- فرد مدعی العموم
- شخص دیگر
قانون گذار در اینجا مطابق ماده 54 قانون حمایت خانواده در ابتدا زن و یا مردی که حضانت فرزند نامشروع خود را بر عهده دارند، ملزم به انجام وظیفه قانونی شان می کند. در صورت عدم الزام، شخص مسئول را به پرداخت جزای نقدی درجه هشت محکوم می نماید.
به منظور مطالعه در باب امور مرتبط با حضانت کلیک کنید: سن حضانت فرزندان