فارکس در ایران جرم است؟
اگر تجربه فعالیت در بازار ارز را دارید، قطعا تا به حال واژه و اصطلاح فارکس را شنیده اید. فارکس یا بازار مبادله ارز جهانی، از جذاب ترین بازارهای مالی جهان است. معاملات بر روی ارزهای مختلف یا جفت ارزها در بازارهایی به نام فارکس از سابقه دیرینهای برخوردار است. می توان گفت که به وسیله فارکس ارزش ارز ۲ کشور نسبت به یکدیگر سنجیده می شود. در این مقاله می خواهیم به بررسی فارکس در ایران بپردازیم. اگر در این زمینه به دنبال پاسخ پرسش های خود هستید، همراه ما باشید.
در ایران نیز مانند سایر کشورها، علاقه مندان بسیاری به این بازار وجود دارند. با این حال، وضعیت فارکس در ایران با توجه به تحریم ها و مشکلات مالی دیگر، کمی پیچیده تر است. بهترین وکیل در تهران که تخصص کافی در امور تجاری و بازار ارز ها از جمله فارکس در ایران را دارد می تواند در این زمینه راهنمای شما باشد. در ادامه راه ارتباط با وی را ارائه خواهیم داد.
فارکس در ایران
امروزه با توجه به توسعه تجارت آنلاین، در بسیاری از کشورهای جهان با توجه به قوانین دقیقی که برای فارکس وضع شده است، این روش به عنوان یک روش رسمی جهت افزایش درآمد به حساب می آید. اما قانون فارکس در ایران مبهم است.
باید بدانید که در حالت کلی، معاملات فارکس در ایران غیرقانونی تلقی می شوند. اما به دلیل عدم وجود قوانین صریح و مشخص در این زمینه، ابهاماتی برای معامله گران در این زمینه وجود دارد. معایبی که برای فارکس در ایران می توانیم عنوان کنیم، معایبی از قبیل ریسک بالا، عدم قطعیت قانونی و نوسانات شدید بازار هستند. همچنین، برخی از فعالان این بازار ممکن است با مشکلاتی مانند عدم دسترسی به پلتفرم های معاملاتی بین المللی و کمبود اطلاعات قابل اعتماد مواجه باشند. در ادامه به این معایب بیشتر میپردازیم.
فارکس در ایران غیر قانونی است؟
فعالیت دفاتر کارگزاری های و شرکت های فارکس در ایران سال ۱۳۹۰ توسط سازمان بورس تهران غیر قانونی اعلام شد. اما با این حال گروهی از کارشناسان این حوزه معتقدند این اقدام سازمان بورس در آن زمان به خاطر وجود شرکت های هرمی بوده است. پس نباید به یک باره همه اساس این بزرگترین بازار بین المللی پول را غیرقانونی اعلام کرد. برای این ممنوعیت دلایلی عنوان می شود که در ادامه آنها را عنوان می کنیم.
جالب است بدانید بهترین وکیل بانکی در تهران در این مورد اذعان می دارد که اکثر افراد که در گیر فارکس هستند با نگرانی زیادی در بانک ها حاضر می گردند.
دلیل غیر قانونی بودن فارکس در ایران
وکیل تجاری متخصص در ارتباط با دلایل ممنوعیت فارکس در ایران به 7 دلیل اساسی اشاره می کنید. این 7 دلیل عبارت اند از:
- اعتبار کارگزارها به معامله گران
- خروج ارز از کشور
- ضرر و زیان افراد معامله گر
- امکان پیروزی ایرانیان در رقابت با سرمایه گذاران کشورهای دیگر پایین است.
- در کشورهای دیگر افراد حرفه ای سرمایه گذاری می کنند نه افراد عادی.
- ربوی بودن معاملات بازار فارکس
- بیشتر اوقات تبادلات ارزی به صورت واقعی نیست.
در ادامه 4 مورد از مهمترین دلایل ممنوعیت فارکس در ایران را که در این بخش عنوان کردیم را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.
محمد حاجیلو، بهترین وکیل در تهران و متخصص در امور تجاری است که در صورت مواجهه با پرونده های مربوط به فارکس در ایران می تواند راهنمای شما باشد. جهت مشاوره سریع و آسان با شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری تماس بگیرید: 09121275588 و 02128425688
اگر مایل به مطالعه بیشتر در ارتباط با اخبار روز ایران هستید، کلیک کنید: مکانیسم ماشه
4 مورد از مهمترین و اساسی ترین دلایل ممنوعیت فارکس در ایران به شرح زیر است:
اعتبار کارگزارها به معامله گران
نخستین دلیلی که برای ممنوعیت فارکس در ایران در قسمت قبل عنوان کردیم، بحث اعتبار کارگزارها به معامله گران بازار فارکس است. در واقع جذابیت فارکس به اعتبار کارگزاری هاست. این بدان معناست که اگر کارگزارها اعتبار به معامله گران ندهند جذابیت این بازار از بین می رود و خیلی از معامله گران به دلیل اندک سرمایه خود توانایی انجام معاملات را نخواهند داشت.
فارکس در ایران و خروج ارز از کشور
یکی دیگر از دلیلی که باعث ممنوعیت فارکس در ایران می شود، خروج ارز از کشور است. در ابتدای مقاله گفتیم که بازار فارکس بازار تبادلات ارز بین المللی است. کار معامله گران در این بازار خرید و فروش ارز می باشد. پس بدیهی است که این امر باعث شود که ارز از کشور خارج گردد.
به دلیل اینکه هیچ نظارتی از طرف هیچ نهاد یا ارگان قانونی داخلی برای فارکس در ایران وجود ندارد، سرمایه های داخلی به جای اینکه در داخل کشور سرمایه گذاری شود به خارج منتقل می شود. همین امر لطمات زیادی به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد و دلیلی محسوب می شود که این فعالیت را ممنوع سازد.
ضرر و زیان افراد
ضرر و زیان افرادی که د راین حوزه معامله معامله و فعالیت دارند، دلیل محکم دیگری است تا فارکس در ایران ممنوع باشد. تقریبا اکثر افرادی که در ایران وارد بازار فارکس می شوند ضرر می کنند. زیرا معمولاً اشخاص با طی دوره های کوتاه مدت غیر اصولی وارد بازار فارکس می شوند. و به همین دلیل سرمایه های خود را بجای افزایش، از دست می دهند. لذا با توجه به قاعدۀ لاضرر، این معامله طبق قوانین ایران، نامشروع می باشد.
اما لازم است بدانید که این در حالی است که معمولاً سرمایه گذاران کشورهای دیگر در این زمینه حرفه ای تر عمل می کنند.
امکان کم پیروزی ایرانیان در رقابت با سرمایه گذاران کشورهای دیگر
قطعا همه می دانید که زیر ساخت های فنی در کشور ضعیف است و سرعت اینترنت پایین، امکان رقابت معامله گران ایرانی با سرمایه گذاران خارجی که عموما به صورت بانک های بزرگ هستند وجود ندارد. در نتیجه چهارمین دلیل ممنوعیت فارکس در ایران که در حال بررسی آن هستیم، این است که امکان پیروزی ایرانیان در رقابت با سرمایه گذاران کشورهای دیگر پایین است.
مجوز فارکس در ایران
هر شخصی که در حال فعالیت تخصصی در امور تجاری مربوط به معاملات ارزی یا انجام فارکس در ایران است می داند که مزیت انتخاب یک کارگزار مجاز و تحت نظارت این است که با این کار اطمینان حاصل می شود که به عنوان یک تاجر به طور کامل توسط قوانین کشور خود محافظت می شوید.
اما با توجه به مطالبی که گفتیم، مجوز فعالیت فارکس در ایران تا به حال صادر نشده است. علاوه بر آن، بازار معاملات فارکس دارای یک نهاد نظارتی مرکزی نیست. با این حال، شما باید یک کارگزار را بدون در نظر گرفتن موضوع مجوز انتخاب کنید. توصیه ما به شما این است که کارگزارانی را انتخاب کنید که توسط سازمان صدور مجوزهای مالی در منطقه شما تنظیم شود. مانند موارد زیر
- FCA مرجع رفتار مالی در انگلیس
- CySEC کمیسیون بورس و اوراق بهادار قبرس
- ASIC کمیسیون اوراق بهادار و سرمایه گذاری استرالیا
- SEC کمیسیون بورس و اوراق بهادار که در ایالات متحده هستند.
معمولاً کارگزاری دارای مجوز به این موضوع افتخار می کنند و از آن به عنوان یک نقطه رقابت استفاده می کنند.
مجازات فارکس در ایران
ارتکاب جرم تحصیل مال نامشروع در زمره موضوعات کیفری قرار دارد. از این رو در پاسخ به مجازات این جرم بهترین وکیل کیفری در تهران اذعان میدارد: سرمایه ای که از فارکس کسب می شود شرعی نیست. به عبارتی دلیل غیر قانونی بودن این بازار، وجود کلاهبرداری های گسترده در دیگر نقاط جهان است.
اظهارات بالا موجب می شود تا فارکس در ایران نیز ممنوع اعلام شود. در صورت کسب مال از فارکس، این مال، نامشروع تلقی می گردد. به عنوان سخن پایانی مجازات های فارکس در ایران را عنوان مکنیم. این مجازا ها به شرح زیر است:
- طبق ماده 49 قانون اوراق بهادر، هر کس به چنین فعالیت هایی بپردازد مجازات آن یک تا شش ماه حبس، جریمه نقدی سه برابر سود حاصله و یا هر دوی این موارد است.
- کسانی که سرمایه خود را به دلیل فعالیت فارکس در ایران از دست داده اند مجازات سنگینی نخواهند داشت. زیرا این افراد به عنوان قربانی شناخته می شوند. حال آنکه مجازات کارگزاران فارکس سنگین است و تحت تعقیب خواهند بود.