قرار کارشناسی دادگاه چیست؟ کاربرد و نحوه اعتراض به آن

اجرا قرار کارشناسی دادگاه

امروزه دعاوی متعدد حقوقی و کیفری در دادگاه ها طرح می گردند. اما باید بدانید در صورتی که موضوع دعوا دارای جنبه های فنی و تخصصی باشد، دادگاه می تواند به جهت دریافت اطلاعات تکمیلی و تخصصی برای صدور حکم، قرار ارجاع به کارشناسی صادر نماید. از این رو در این مقاله به بررسی قرار کارشناسی دادگاه ها اشاره می کنیم. اهمیت این موضوع از آن بابت است که، برخی از پرونده ها در دادگاه دارای جنبه های فنی و تخصصی هستند. به عبارتی، خود دادرس نمی تواند نسبت به تمام زوایای موضوع اطلاع کافی پیدا کند. 

بهترین وکیل در تهران اذعان می دارد که در آیین دادرسی مدنی نیز بحث رجوع به کارشناس مطرح می شود. طبق ماده ۲۵۷ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه می‌ تواند بنا به درخواست اصحاب دعوا یا با نظر قاضی پرونده، پرونده‌ را به کارشناس ارجاع دهد. در قرار کارشناسی دادگاه موارد زیر موشخص می گردد:

  • موضوع مورد بررسی
  • مدت زمان کارشناسی پرونده

در نتیحه کارشناس موظف است مطابق با درخواست قاضی اطلاعاتی در خصوص موضوع مورد نظر جمع آوری کند. سپس در اختیار دادگاه قرار دهد.

قرار کارشناسی

 در بررسی قرار کارشناسی دادگاه باید به معنا و مفهوم کلی قرار کارشناسی اشاره کنیم. این امر بدیهی است که تشخیص و استعلام از تمامی موضوعات توسط قاضی امکانپذیر نمی باشد. از این رو دادگاه موضوعات یا مسائل فنی و تخصصی را به کارشناس مربوطه واگذار می کند. کارشناس نیز پس از کسب اطلاعات مورد نیاز که صدور حکم در دادگاه به آن بستگی دارد، نظر خود را به قاضی پرونده اعلام می کند.

به منظور مطالعه در باب یکی از جرایمی که این قرار در آن کاربرد دارد کلیک کنید: جرم پولشویی

قرار کارشناسی دادگاه

قرار کارشناسی دادگاه چیست؟ اصلی ترین سوال در این مقاله که در این بخش به پاسخ آن می رسیم. همانطور که از ابتدا تا به اینجا چندین بار اشاره کردیم، در مواردی که موضوع دعوا دارای جنبه های فنی و تخصصی باشد، به گونه ای که قاضی پرونده نتواند از آن جنبه ها اطلاعات کافی بدست آورد، با تعیین کارشناس از وی می خواهد تا با اعلام نظر و یا ارائه اطلاعات کافی،  در صدور رای قاضی ایفای نقش نماید.

برای درک بهتر این موضوع باید بگوییم که به عنوان مثال، شخصی که به عنوان قاضی در دادگاه حضور دارد در زمینه حقوق و فقه اطلاعات کافی دارد. اما در مواردی مانند قتل و حوزه پزشکی تخصص کافی ندارد. پس بدیهی است که در چنین شرایطی برای صدور حکم لازم است پرونده توسط پزشکی قانونی و پزشک جهت صدور حکم بررسی شود. در نتیجه قرار کارشناسی دادگاه صادر می گردد.

قرار کارشناسی دادگاه

در صورت مواجهه با پرونده های حقوقی و کیفری که بعضا با قرار کارشناسی دادگاه ها سر و کار دارد، می توانید از مشاوره با وکیل متخصص بهره مند گردید. جهت مشاوره با محمد حاجیلو، از شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایدد: 09121275588 و 02128425688

در نظر بدارید که هر حوزه وکیل متخصص به خود را می طلبد. به عنوان مثال اگر با پرونده ای ملکی سر و کار دارید، نباید از مراجعه به بهترین وکیل ملکی در تهران غافل بمانید. تجربه و دانش کافی وی، راهنمای شما خواهد بود.


ارکان قرا کارشناسی

تا به اینجا با مفهوم کلی، قرار کارشناسی دادگاه ها آشنا شدیم. حال در این بخش به بررسی ارکان آن که مرتبط با دو موضوع می باشد،می پردازیم. با ما همراه باشید.

  • مرتبط با موضوع پرونده: اگر که موضوع دعوی طرفین تخصصی باشد، پرونده به کارشناس ارجاع می‌ شود. یا به عبارتی قرار کارشناسی دادگاه صادر می گردد. اما مسئله‌ ای که از سوی دادگاه به کارشناس واگذار می‌ شود باید کاملا مشخص باشد. تا کارشناس بتواند در چارچوب مشخص‌، تحقیقات خود را انجام دهد.
  • مرتبط با تعدد کارشناس: مطابق با ماده ۲۵۸ آیین دادرسی مدنی کارشناس تعیینی از سوی دادگاه باید در موضوع مربوطه دارای صلاحیت باشد. اگر تعداد کارشناسان مورد تایید دادگاه بیش از یک نفر باشد، باید به قید قرعه یک نفر انتخاب شود. اگر پرونده مذکور، پیچیدگی زیادی دارد، چند کارشناس به صورت همزمان می‌ توانند جوانب موضوع را بررسی کنند. در انتها نظر اکثریت کارشناسان ملاک رای دادگاه قرار می گیرد.

انواع قرار کارشناسی

قرار کارشناسی دادگاه با توجه به موضوع پرونده انواع مختلفی دارد. این انواع عبارت اند از:

  • حقوقی
  • کیفری

بهترین وکیل بانکی در تهران اذعان میدارد این قرار در دعاوی بانکی بسیار پر کاربرد است. در ادامه هر کدام از این انواع را جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم.

قرار کارشناسی دادگاه حقوقی

قرار کارشناسی دادگاه در پرونده حقوقی به منظور بررسی جوانب فنی و تخصصی پرونده‌ های حقوقی صادر می‌ شود. اما در این حا سوال می شود که پرونده های حقوقی کدام موضوعات را در بر می گیرند؟ باید بگوییم که پرونده‌ های حقوقی به صورت کلی به دو دسته از قرار زیر و با نمونه هایی که برای هریک ارائه می دهیم، تقسیم می شوند:

  • تعهدات مالی: مطالبه ارث، مطالبه سرقفلی، اثبات مالکیت ابطال و امثالهم.
  • تعهدات غیر مالی: پرونده‌های طلاق، موضوع‌های نفقه، مهریه، حضانت و امثالهم.

قرار کارشناسی دادگاه کیفری

در مقاله های پیشین عنوان کردیم که در صورت وقوع یک جرم و به دنبال آن برای طرح شکایت کیفری باید به دادسرا مراجعه کنید. قاضی پرونده با بررسی جرم باید حکم صادر کند.

اما اگر بخشی از پرونده دارای ابهام باشد و قاضی نتواند با استناد به مدارک موجود تصمیم‌ گیری کند، قرار کارشناسی دادگاه در پرونده کیفری صادر می‌ شود. سپس با بررسی نظریه کارشناسی قاضی مباردت به صدور رای می ورزد. بهترین وکیل کیفری در تهران می تواند با آگاهی از روند رسیدگی و مراحل پرونده ها در دادگاه های کیفری راهنمای شما باشد.

اجرای قرار کارشناسی دادگاه

اجرای قرار کارشناسی دادگاه به شرح زیر است:

  • کارشناس پس از پذیرش درخواست دادگاه مبنی بر بررسی دقیق پرونده، باید در زمان مشخص‌ به صحنه مراجعه کند.
  • وی با حضور در صحنه باید عمل کارشناسی را با دقت انجام دهد.
  • نظریه کارشناسی را صادر نماید.
  • در نهایت با ارائه نظر کارشناسی به دادگاه و با استناد به مدارک موجود، حکم نهایی صادر می‌ شود.

نوجه کنید که اگر هر یک از طرفین دعوا در هنگام رجوع کارشناس به محل، مانع از اجرای قرار کارشناسی دادگاه شوند، جرمی مرتکب نمی شوند. اما روند بررسی پرونده با تاخیر مواجه می‌ شود.

تعیین کارشناس برای قرار کارشناسی دادگاه

در این بخش به عنوان سخن پایانی به این پرسش پاسخ می دهیم که، کارشناس مربوطه به جهت قرار کارشناسی دادگاه چگونه تعیین می گردد؟ تعیین کارشناس در حالت کلی از اشخاصی است که پروانه کارشناسی دارند. اما اگر یک شخص تخصص مورد نیاز را دارد ولی کارشناس رسمی دادگستری نیست هم می تواند مورد همکاری واقع شود.

دو راه زیر را به جهت تعیین کارشناس در قرار کارشناسی مد نظر بدارید:

  • ماده 258 قانون آیین دادرسی مدنی اذعان می دارد: دادگاه باید کارشناس مورد وثوق را از بین کسانی که دارای صلاحیت در رشته مربوط به موضوع است، انتخاب نماید. در صورت تعدد آنها به قید قرعه انتخاب می شوند.
  • از طرفی علاوه بر نکته بالا، حق طرفین دعوا در تعیین کارشناس با توافق یکدیگر هم در ماده 268 قانون آیین دادرسی مدنی پیش می شود. به این صورت که طرفین دعوا می توانند با یکدیگر توافق کنند که شخص خاصی به عنوان کارشناس پرونده معین شود. در انتها نیز نظریه وی مورد پذیرش دادگاه قرار بگیرد .
admin

نظرات بسته شده است.

تماس باما