قرارداد الکترونیک وکالت چیست و چگونه ثبت می شود؟
در تعریف عامیانه، عقد وکالت، عقدی است که به موجب آن، فردیبه شخصی دیگر، اعطای نمایندگی می نماید. تا وی، یک امر حقوقی را به نیابت از آن شخص و با اختیارات تعیینی در عقد وکالت، انجام دهد. وکالت، عقدی است که در قانون مدنی کشور ما، دارای انواع مختلفی می باشد. در این مقاله بر آنیم تا موضوع قرارداد الکترونیک وکالت ، نحوه تنظیم و ثبت آن به همراه نکات حقوقی مرتبط با آن را با راهنمایی های بهترین وکیل در تهران بررسی نماییم. با ما همراه باشید.
در همین ابتدا باید بدانید که از سال 1399 و با تصویب قانون بودجه، وکلا، موظف شدند تا وکالتنامه های خود را در سامانه مخصوصاین امر، ثبت نمایند. به عبارتی به جای تنظیم قرارداد بر روی فرم های کاغذی، آن قراردادها را در سامانه مربوطه به ثبت برسانند. به این ترتیب، قرارداد الکترونیکی وکالت جایگزینی برای قراردادهای سنتی کاغذی می باشد.
قرارداد الکترونیک وکالت
در گذشته و تا پیش از اصلاحات سال 1399، تنظیم قرارداد الکترونیک وکالت معنا نداشت. این کار به شکل فیزیکی و بر روی کاغذ بدین صورت بود که کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضائیه، هر کدام، به طور جداگانه، فرم های چاپی خاصی را منتشر می کردند. وکلا پس از خرید این فرم های وکالتنامه، در تنظیم قراردادهای وکالتی خود با موکلان، از آن ها استفاده می کردند. اما همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم، از سال 1399 و با تصویب قانون بودجه، این رویه تغییر کرد.
اگر بخواهیم بسیار ساده بگوییم، قرارداد الکترونیک وکالت ، وکالتنامه ای است که به شکل الکترونیکی، ثبت می شود. در این قرارداد مانند نوع سنتی آن، مشخصات طرفین، موضوع وکالت، حق الوکاله و حدود اختیارات وکیل دادگستری، مشخص می گردد. در نهایت به امضای موکل و وکیل می رسد. نحوه ثبت این قرارداد نیز از طریق سامانه عدل ایران می باشد.
به منظور ارتباط سریع و آسان با دفتر حقوقی محمد حاجیلو و یا رزرو وقت مشاوره حضوری، می توانید از شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایید: 09121275588 و 02128425688
نحوه تنظیم قرارداد الکترونیک وکالت
در این بخش بعد از آشنایی با مفهوم کلی قرارداد الکترونیک وکالت ، میخواهیم با نحوه تنظیم و ثبت آن آشنا شویم. با ما همراه باشید. تنظیم و ثبت این قرارداد مراحلی از قرار زیر دارد:
- در ابتدا لازم است تا وکیل، با استفاده از نام کاربری و رمز عبوری که در هنگام ثبت نام سامانه ثنا دریافت می کند، وارد حساب کاربری خود در سامانه عدل ایران adliran.ir شود. به این سامانه، سامانه قرارداد الکترونیکی قوه قضاییه هم می گوییم.
- گام بعدی این است که وکیل بر اساس مراحل ثبت قرارداد الکترونیک وکالت برای تکمیل اطلاعات مربوط به قرارداد، نظیر: نوع وکالت، مشخصات موکل، طرف دعوا، موضوع وکالت، حدود اختیارات وکیل دادگستری و در نهایت، میزان حق الوکاله، اقدام نماید.
- سپس لازم است تا امضای وکیل و موکل، در سامانه درج شود.
- در نهایت، با دریافت کد رهگیری، مراحل ثبت قرارداد، مطابق مقررات به پایان می رسد.
امضا موکل و وکیل در قرارداد الکترونیک وکالت
یکی از مراحلی که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، درج امضا وکیل و موکل در قرارداد الکترونیک وکالت بود. در این قرارداد نحوه درج امضای وکیل و موکل به صورت زیر است:
- وکیل: وی برای درج امضا ی وکیل، باید بر روی علامت آبی جلوی اسم خود کلیک نماید.
- موکل: نحوه ی تایید موکل به این صورت است که سامانه اس ام اسی را که حاوی رمز یکبار مصرف است برای موکل ارسال می کند. موکل باید آن را به وکیل بدهد. وکیل آن رمز را وارد می کند و امضای موکل را درج می کند. بعد یک پیامک برای موکل ارسال می شود که امضای شما درج شد.
سپس وکیل تایید نهایی را می زند. در این مرحله به این نکته دقت فرمایید که باید بعد از این کار کد رهگیری ارسال گردد
مواردی که در قرارداد الکترونیک وکالت نوشته می شود
در ارتباط با مواردی که در قرارداد الکترونیک وکالت نوشته می شود باید این را بگوییم که تفاوتی با قرارداد وکالت دستی ندارد. این موارد شامل عناوین زیر هستند که باید تکمیل گردند:
- مشخصات وکیل: در قسمت اول برای ثبت این قرارداد، وکیل باید نوع وکالت خود را که به چهار حالت تسخیری، تبرعی، عادی و معاضدتی تقسیم می شود، انتخاب کند.
- اطلاعات موکل: در مرحله بعد از ثبت اطلاعات وکیل، برای تکمیل موارد قرارداد الکترونیک وکالت باید اطلاعات مورد نظر از موکل اعم از تاریخ تولد و کد ملی در سامانه وارد شود.
- طرفین دعوا: در این قسمت باید طرفین دعوا مشخص شوند. در صورتی که اطلاعات زیادی از یکی از طرفین دعوا موجود نباشد، با تکمیل تاریخ تولد شخص در سامانه ثنا، اطلاعات مورد نیاز را بازیابی کنید.
- حدود اختیارات: در مرحله بعد باید موضوع وکالت و حدود اختیارات وکیل مشخص شود. مبلغ پرداخت برای انجام این پرونده و همچنین نوع پرداخت آن که به صورت نقدی و غیر نقدی هست نیز تعیین شود
ابطال قرارداد الکترونیک وکالت
توجه کنید که پس از ثبت نهایی قرارداد الکترونیک وکالت امکان ویرایش و ابطال قرارداد وجود ندارد. یعنی در صورتی که موکل قصد ابطال قرارداد را دارد، باید به کارشناس حقوقی مراجعه نماید.
برای ابطال وکالتنامه چه از طرف موکل با عزل وکیل و چه از طرف وکیل با استعفا، نیاز است که به شعبه مربوطه لایحه ارسال گردد. به عبارتی می توان گفت تنها از این طریق است که می توان این قرارداد را ابطال کرد و در غیر این صورت این امکان برای طرفین این قرارداد اعم از وکیل و موکل وجود ندارد.
نکات مهم ثبت قرارداد الکترونیک وکالت
در این بخش به منظور سخن پایانی موارد یرا خاطر نشان می شویم که باید در تنظیم و ثبت قرارداد الکترونیک وکالت به عنوان نکات مهم این بحث به خاطر بسپارید. از همراهی شما کاربران سپاسگزاریم.
این موارد و نکات عبارت اند از:
- اگر چند وکیل برای پرونده مورد نظر وجود دارد می توانید با کلیک بر روی گزینه افزودن همه وکلا را انتخاب نمایید. سپس سهم هر کدام را مشخص نمایید.
- در شعب دادگاه ها و دادسرا ها امکان استعلام قرارداد الکترونیک وکالت وجود دارد.
- ابطال تمبر مالیاتی مانند گذشته انجام می شود.
- حق الوکاله کارآموز به طور خودکار به وکیل سرپرست خود متصل می شود. در نتیجه در قسمت امضا کد ارسالی وکیل سرپرست را وارد می نمایند.
- در قسمت تغییر وکیل باید در کانون وکلا اعلام شود تا در دفاتر مشاهده شود.