صدور چک بلامحل چه مجازاتی دارد؟
صدور چک بلامحل و نکات حقوقی آن
همانور که در مقاله های پیشین به آن اشاره کردیم ، چک طبق تعریف قانون تجارت نوشته ای است که در آن صادر کننده چک تماما یا قسمتی از وجوهی را که نزد بانک دارد، مسترد یا به دیگری واگذار می نماید. وکیل صدور چک بلامحل اینگونه تعریف می کند: در معنای خاص به معنی صدور چکی می باشد که در تاریخ مندرج در آن ، مبلغ مندرج در چک در حساب نباشد. شخص دارنده چک می تواند از سه شکل دعوی چک بلامحل را پیگیری نماید. که در تمامی مراحل می توانید به جهت تسریع در احقاق حقوق خود از بهترین وکیل در تهران متخصص در امور مرتبط با چک و صدور آن کمک بگیرید:
- حقوقی
- کیفری
- اجرای ثبت
به منظور مطالعه بیشتر وارد لینک زیر شوید
صدور چک بلامحل چه مفهومی دارد
بلامحل بودن چک از لحاظ قانونی یعنی حساب فاقد موجودی باشد یا چک بنا به دلایلی مثلعدم مطابقت امضاء و غیره قابلیت وصول نداشته باشد. چنین شرایطی صدور چک بلامحل اتفاق افتاده است. که دارنده چک می تواند از صرق متفاوتی پیگیر امر باشد.
نکات صدور چک بلامحل از نظر حقوقی و کیفری
با کمک از وکیل صدور چک بلامحل به بررسی برخی نکات از نظر حقوقی و کیفری می پردازیم. همچمین استثناعات آن را عنوان میکنیم:
صدور چکها بلامحل بدون تاریخ ، جنبه کیفری ندارد :
در ابتدا باید بدانیم ک چک وعدهدار چکی است که به روز صادر نشده است. تاریخ واقعی صدور چک، مقدم بر تاریخ مندرج به جهت وصول در متن چک است.
در رویه قضایی، برخلاف آنچه در عرف بازار رایج است، محاکم قضایی اصل را بر به روز بودن یا غیر وعدهدار بودن چک قرار میدهند و این صادرکننده چک است. که باید تقدم و تاخر تاریخ واقعی صدور چک و تاریخ مندرج در آن را با ارایه دلیل برای رفع اتهام صدور چک بلامحل از خویش ثابت کند.
برای مشاوره تلفنی و یا رزرو مشاوره حضوری با دفتر حقوقی محمد حاجیلو وکیل صدور چک بلامحل با شماره تلفن وکیل پایه یک دادگستری ارائه شده ، تماس حاصل نمایید: 09121275588 و 28425688-021
مجازات صدور چک بلامحل
طبق ماده ۷ قانون صدور چک : هرکس مرتکب بزه صدور چک بلامحل گردد به شرح ذیل محکوم خواهد شد:
- کمتر از ده میلیون ریال، مجازات: حبس تا حداکثر شش ماه.
- از ده میلیون تا پنجاه میلیون ریال، مجازات: از شش ماه تا یک سال حبس
- بیش از پنجاه میلیون ریال، مجازات: حبس از یک سال تا دو سال + ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال.
طبق ماده ۱۰ قانون صدور چک : هر کس با علم به بسته بودن حساب بانکی خود مبادرت به صدور چک نماید:
عمل وی در حکم قانون صدور چک ، صدور چک بی محل خواهد بود و به حداکثر مجازات مندرج در ماده ۷ محکوم خواهد شد و مجازات تعیین شده، غير قابل تعليق است.
نکته:
در صورتی که شخصی اقدام بهصدور چند چک ها بلامحل کرده باشد، مجموع مبالغ در متون چکها ملاک عمل خواهد بود:
مثلا اگر شخصی سه چک بلامحل صادر نماید که مجموع سه چک، دو میلیون تومان باشد، مشمول بند ب می شود.
بررسی نکات حقوقی در مجازات صدور چک بلامحل
چک و صدور آن فواید بسیاری را در انجام معاملات در جوامع امروزی دارد به عنوان مثال: چک استفاده از پول را در معاملات کاهش میدهد و اشخاص مجبور نیستند برای انجام معاملات خود همواره پول نقد همراه داشته باشند ، اما در مقابل فوایدی که دارد ، در صورتی که اطلاعات ما درباره قوانین و مقررات مربوط به چک کم باشد، با مشکلاتی مواجه میشویم. مهمتر از همه صدور چک بلامحل است که در چنین مواقعی منافع شخصی که چک به نفع او صادر شده است در معرض خطر قرار می گیرد
در این قسمت کمی بیشتر با مجازاتهای درنظر گرفته شده برای صدور چک بلامحل آشنا میشویم:
- ماده 13 قانون صدور چک: بعضاً اشخاص چکهایی را از بابت تضمین امری یا انجام تعهدی صادر میکنند. یا چکهایی را بهصورت امانت بدون تاریخ یا بدون تکمیل آن تحویل اشخاص می دهند. اینگونه چکها به واسطه اینکه تضمینی یا سفیدامضا یا بدون تاریخ است، تنها از طریق دادگاههای حقوقی قابل پیگیری است. حال چنانچه چکی به روز صادر شده باشد. بهصورت تضمینی سفیدامضا و بدون تاریخ نباشد، دارنده آن مجاز است با تنظیم شکواییه آن به دادسرا، صادرکننده را تحت تعقیب کیفری قرار دهد.
- ماده 11 قانون صدور چک: دارنده چک، باید ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ مندرج درمتن چک، وجه آن را از بانک مطالبه کند. درغیر اینصورت اگر نسبت به اخذ گواهی عدمپرداخت از بانک، اقدام نکند، حق شکایت کیفری علیه شخصی که صدور چک بلامحل انجام داده، ندارد.
- ماده 11 قانون صدور چک: تنها شخصی میتواند علیه صادرکننده چک شکایت کیفری کند که گواهی عدمپرداخت یا به اصطلاح برگشتی صادره از بانک بهنام او باشد. به عبارت دیگر درحالتی که پس از اخذ گواهی عدمپرداخت، دارنده، چک خویش را از طریق پشتنویسی به شخص دیگری واگذار کند، وی، حق شکایت کیفری علیه صادرکننده را ندارد و تنها از طریق دعوی حقوقی، باید اقدام کند. (ماده ۱۱ قانون صدورچک)
چگونگی تعقیب قانونی صادرکننده چک بلامحل
بسیاری از مراجعه کنندگان به بانکها پس از اینکه متوجه میشوند چک دریافتی آنها بلامحل است، نمیدانند که چگونه باید طرح دعوا کنند. بسیاری از مراجعه کنندگان به دادگاهها نیز، در مرحله اولیه با این امر به خوبی آشنا نیستند. که این دعوا جز کدام دعاوی محسوب می شود. که این امر خود باعث سرگردانی آنها میشود. در این قسمت مواردی را برای اطلاعات بیشتر در طرح شکایت صدور چک بلامحل قرار می دهیم:
- صدور این نوع چک از جمله جرمی خصوصی است . بدون شکایت دارنده چک، صادرکننده چک قابل تعقیب نیست.
- دارنده چک باید حداکثر تا ۶ ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مربوطه مراجعه کند. پس از اخذ گواهی عدمپرداخت نیز حداکثر تا ۶ ماه از تاریخ صدور گواهی عدمپرداخت، شکایت خود را به مرجع قضایی تقدیم کند. در غیر این صورت حق طرح شکایت کیفری ندارد.
- تنها دارنده چک، حق شکایت کیفری دارد. دارنده چک از نظر قانونی شخصی است که برای اولین بار چک را به بانک ارایه کرده. همچنین باید گواهی عدمپرداخت به نام وی صادر شده باشد. پس در دریافت چک دقت کنید که حق شکایت کیفری از شما سلب می گردد و نمیتوانید شکایت کیفری طرح کنید
- دادگاه صلاحیت دار برای رسیدگی به شکایت دارنده چک علیه صادرکننده، دادگاه مستقر در مجتمع قضایی واقع در محدوده بانکی است که حساب اصلی در آن میباشد.
وکیل صدور چک بلامحل در تهران
دفتر حقوقی محمد حاجیلو ، وکیل پایه یک دادگستری، بهترین وکیل کیفری در تهران ، آماده ارائه خدمات حقوقی و کیفری تخصصی در امور مرتبط با چک و صدور آن می باشد. با راهنمایی از وکیل پایه یک دادگستری متخصص در این زمینه می توانید به تحقق هرچه سریعتر حقوق خود کمک کنید.
تماس بگیرید: 09121275588 و 28425688-021